Peardeck
Pear Deck is een webapplicatie waarin je een presentatie maakt en deelt met je leerlingen. De presentatievorm zorgt voor veel interactie en daarmee betrokkenheid. Aan de verschillende slides kun je vragen toevoegen. De reacties op die vragen kun je delen met de hele klas. Naderhand kun je analyses maken van hoe je leerlingen het hebben gedaan. De nadruk ligt bij Pear Deck op efficiënter leerling-groep en leerling-docent contact gedurende de les, en juist op analyse naderhand.
Pear Deck is meer een presentatietool dan een toets- of quiztool zoals Kahoot!, Quizziz, Socrative of Formative. Je slaat door Pear Deck ook niemand meer per ongeluk over tijdens je uitleg. Pear Deck is een verlengstuk van je eigen beoordelings- en waarnemingsvermogen.
Mijn ervaring
Ik heb in deze tool mijn les over de 80 jarige oorlog. De leerlingen konden doordat ze al een google account hadden gemakkelijk inloggen. Door de makkelijke site en code zaten ze er al snel in. Ik kon via de computer de presentatie openen en laten zien op het digibord. De leerlingen konden gemakkelijk via de website van peardeck een code intypen die aan de presentatie gekoppeld was waardoor ze de presentatie konden volgen via hun eigen Chromebook. Ze zagen bij een aantal slides de vragen op het bord en konden antwoord geven op hun Chromebook. Het was er fijn dat ik meteen de resultaten kon laten zien en bespreken. Ik vind het een fijne presentatietool. Je kunt tijdens de presentatie ook nog slides toevoegen en bespreken. Dus een hele interactieve en handige tool.
TPACK
Om te beredeneren welke stappen van TPACK in te zetten tijdens deze les heb ik gebruik gemaakt van het TPACK-spel dat beschreven staan in week 8
Bij deze les pasten de hiernaast benoemde onderdelen.
Peardeck is een online presentatiesoftware die je kunt inzetten via je smartboard. Tijdens mijn les ging het over het oefenen van de stof over de 80 jarige oorlog. Ze tijdens een aantal vragen onderzoekend leren. De instructie ging klassikaal, maar de leerlingen konden individueel antwoord geven op hun chromebook.

Voor- en nadelen
Voordelen
- Het is echt heel erg eenvoudig voor zowel leerkracht als leerling
- Er is geen account nodig met een username en dergelijke. Gewoon een gmailaccount (leerlingen hebben deze vaak al i.v.m. YouTube-account)
- De Leerlingen vinden het leuk en worden daardoor erg betrokken.
- Leerlingen kunnen makkelijk inloggen via https://peardeck.com/join
- Er zijn veel vraagtypen en veel varianten op die vraagtypen (met name bij Draggable en Freehand Drawing).
- De vele verschillende opties maken het niet ingewikkeld of onoverzichtelijk.
- Iedere leerling komt aan het woord.
- De presentaties en gegeven antwoorden zijn tijdens de les en naderhand (automatisch) te delen met leerlingen.
- De leerlingen kunnen de presentaties volgen via zijn of haar eigen device.
- Naderhand kunnen ze de presentatie teruglezen en reflecteren op hun begrip, antwoorden en stemming tijdens de les.
- Je kunt analyses maken van de leerlingvoortgang.
- Je kunt gemakkelijk zien of de leerlingen je uitleg begrepen hebben.
- Ideaal voor Bring Your Own Device (BYOB) setup.
- Het zoeken van YouTube-video’s en afbeeldingen kan via een search tool in Pear Deck (Dus niet eerst naar google of YouTube om een url op te halen).
Nadelen
- Na de proefperiode van 30 dagen kost het geld
- Een aantal varianten kost geld
- Via internet explorer werkt hij niet zo goed dan bij google chrome