Maar hoe zorg je dan voor balans?

Tijdens de les op de pabo hebben we het gehad wat er volgens ons nodig is voor een leerkracht in het basisonderwijs. We kregen de vraag wat voor vaardigheden een juf of meester nodig heeft zodat er een balans ontstaat. We begonnen in groepjes van 3 en zijn toen gaan brainstormen wat er volgens ons nodig is voor een goede leerkracht. We kregen nog input van de docenten en mochten gedurende de dag onze visie steeds bijschaven. We kregen al snel een hele lange lijst met allerlei begrippen. We wisten van te voren dat we aan het eind van de dag als klas een lijstje moesten krijgen met 4 vaardigheden die we allemaal belangrijk vonden. Als tussenstap kregen we gelukkig de opdracht om met een ander groepje samen te zitten en zo onze beide lijstje al in te korten tot 4. Gelukkig hadden we overeenkomsten en kwamen we al snel tot de vier kernconcepten die hiernaast omcirkeld zijn: flexibel, 21st Century Skills, ICT-vaardig en kritisch. 

Uiteindelijk hebben we met alle groepen bij elkaar gaan zitten en kwamen we tot de volgende kernconcepten:

  • Out of the box thinking. De leerkracht moet nieuwsgierig zijn en durven te experimenteren. Hij moet uit het veilige bekende te stappen en op onderzoek uitgaan.
  • ICT-bekwaam. Het is belangrijk dat de leerkracht weet wat er allemaal kan en hoe dit kan. Indien dit niet op een gewenst niveau is kan hij of zij altijd vragen aan andere.
  • Missie/visie. De leerkracht moet weten wat voor doel hij voor ogen heeft. Hij moet weten wat hij zichzelf en de kinderen wil leren.
  • Trends & ontwikkelingen volgen en toepassen. De leerkracht moet op de hoogte zijn van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onder andere ICT en moet ook gedreven zijn om dit uit te willen proberen in de klas.

Ik wilde graag weten wat ik voor leerkracht was een deed de test. 
Sta je ook te springen om er voor jezelf achter te komen, doe dan de test!

Het is een test waar je ongeveer 5 minuten mee bezig zult zijn, maar je krijgt meteen de uitslag met daarbij nog wat tips bij je type leerkracht. 

Vier in Balans

Week 2

1. Visie

2. Deskundigheid

3. Digitaal leermateriaal digibordsoftware educatieve software

4. ICT infrastructuur. 

 

Het vier balans model is een model die er voor moet zorgen dat je ICT op een goede manier gaat inzetten in het onderwijs. Het vier balans model is ontworpen door Kennisnet en bestaat uit vier elementen die allemaal op orde moeten zijn om de ICT succesvolle manier in te zetten in het onderwijs. Ook moet je de stappen in volgorde volgen om er de meeste leerwinst uit te halen. 
Wat houdt het vier balans model eigenlijk in ?
Het model laat je eerst nadenken over wat je als school of leerkracht zou willen bereiken. Je moet dit eerst goed in beeld hebben om naar de volgende stap te gaan. Tijdens de volgende stap ga je op zoek naar kennis die je nodig hebt om er gebruik van te kunnen maken. in stap drie bekijk je wat je nu al voor mogelijkheden hebt qua software en elektronische leeromgeving. Als vierde en laatste stap gaat het om de mogelijkheden binnen de school met betrekking tot laptops, computers, tablets etc.
 
Als deze stappen stap voor stap worden doorlopen heeft het het meeste effect. 
 
Hoe zit dat nu op je stage school?!
Na 2 dagen van gesprekken met leerkrachten, observaties en het lezen van die schoolgids verder ben ik erachter gekomen dat er geen visie beschreven staat in de schoolgids. Ook hebben ze niet echt een visie over de inzet van de ICT. Ze zijn dit jaar van de Snappets overgestapt naar de Chromebooks. De keuze hiervoor was dat de Snappets niet altijd goed werkten.De Chromebooks die ze daarna hebben aangeschaft voldoen ook nog niet helemaal aan de verwachtingen die vooraf gesteld zijn. Ik ben er ook achter dat er op school +- 150 dives zijn, variërend van laptops tot Chromebooks tot vaste computers. Ook hebben ze in alle klassen een digibord en de Chromebooks zijn er alleen in de bovenbouwgroepen.
Tijdens de lessen in de bovenbouw wordt de digibordsoftware ingezet tijdens de les. Daarnaast hebben ze de methode 4x wijzer en hierbij maken ze gebruik van filmpjes en andere bronnen op het internet. Bij de kleuters worden er ook dingen ingezet van gynzy. 
 

Bronnen

Kennisnet. (2015). Vier in balans-monitor 2015. Opgehaald van Kennisnet. Laat ict werken voor het onderwijs: https://connect.fontys.nl/instituten/fhke/Opleidingen/Opleidingsminoren/KLM/_layouts/15/WopiFrame.aspx?sourcedoc=/instituten/fhke/Opleidingen/Opleidingsminoren/KLM/Teksten/4%20in%20balans/Kennisnet_Vier_in_balans-monitor_2015.pd.pdf&action=default

 

Reactie plaatsen

Reacties

Femmie van Ham
8 jaar geleden

Beste Annelijn,
Wat goed om te zien dat je blogged over de inhoud van de lessen.
Het is fijn om te zien dat er duidelijke kernconcepten uit zijn gekomen en dat je deze ook kort, maar krachtig hebt uitgelegd.
Wat fijn om te lezen dat je gelijk aan de slag bent gegaan met de test. En dat je andere makkelijk de kans geeft ook deze test te doen. Erg fijn!
Let soms nog wel op de zinsopbouw, bijvoorbeeld de zin: ‘Uiteindelijk … kernconcepten’.

4 in balans.
Het vier in balans model heb je kort, maar krachtig uitgelegd. Je zou eventueel nog een korte beschrijving kunnen geven over de 4 kernconcepten.
Het is goed om terug te lezen dat je gelijk je stage ervaring erin hebt verwerkt.

De blog leest fijn!

Groetjes,
Femmie