Is Virtual Reality de toekost?
Laatst hoorde ik op tv dat Virtual Reality steeds meer in opkomst kwam. Ik had er wel al gehoord via mijn broer die zijn afstudeeronderzoek doet over VR (Virtual Reality), maar verder wist ik er niet heel erg veel van. We hebben geleerd hoe je het zou kunnen inzetten of hoe je het zou kunnen maken. Zo hebben we zelf mogen ervaren hoe het is om in een klas te zitten waarin jij diegene bent die gepest is. Dit zou je in de klas kunnen laten ervaren door ze zelf die bril op te geven. We hebben ook gezien dat je veel filmpjes kunt vinden op youtube en die op een goede manier kunt verwerken in je les door er bijvoorbeeld een storrytelling van te maken. Als je een verhalend lesonderwerp gaat maken ga je dat doen aan de hand van the engagement circle. Je begint bij het blauwe kwart en gaat zo het rondje rond. Zo gaat het steeds meer leven bij de leerlingen.

Hoe ging het deze week op stage?
Afgelopen week op stage heb ik weer twee tools getest. Ik ben aan de slag gegaan met padlet en met geoguessr. Ik heb het aan elkaar gekoppeld door het onder het thema werelddelen en bekende steden te hangen. Ik heb van te voren een online platform aangemaakt op padlet zodat we met zijn alle kunnen kijken wat we al over het onderwerp weten. Op dinsdagmiddag heb ik 6 leerlingen uit groep 6/7 gehaald en zijn we in een klein lokaal gaan zitten. Ik heb ervoor gezorgd dat ze beide groepjes een chromebook hadden. Ik liep er tegenaan dat ze om in padlet te kunnen werken ze precies de url moesten intypen. Uiteindelijk heb ik ze zelf op een nieuwe padlet hun eigen ideeën over de werelddelen laten typen. Ze moesten daarbij denken aan bekende gebouwen, plaatsen, dieren, landen. Daarna hebben we er met zijn alle naar gekeken. Toen kwam voor mij het spannendste, want via geoguessr kun je challenges aanmaken om in teams tegen elkaar te doen. Ik had op de site gekozen voor een challenge over bekende plaatsen in de wereld. De leerlingen konden op hun eigen chromebook inloggen en als ze waren ingelogd zagen ze een plek in google maps. Op deze plek konden ze rond lopen om zo de omgeving, straatnamen en ander dingen te bekijken. Door deze dingen zoude ze een link kunnen leggen op welke plek ze zouden zijn. Dit spel bestond uit 5 rondes waarbij ze punten konden halen. Als ze er ver vanaf zaten of er lang over deden kregen ze minder punten, maar al ze sneller waren of er dichterbij zaten konden ze meer punten verdienen. Na de eerste keer wilden ze graag nog een keer wilden spellen, omdat ze het zo leuk vonden en graag hun eigen scoren wilden verbeteren. Na de 2e keer wilden ze alsnog een keer spelen, maar helaas was het al tijd om te gaan. Wel waren ze het er over eens dat ze dit graag een keer in de klas wilden spelen met iedereen.
(De gezichten van de leerlingen mogen niet zichtbaar getoond worden)

Reactie plaatsen
Reacties
Dag Annelijn,
Je beschrijft in deze blog theorie en praktijk. Dat is echter van elkaar gesplitst. Probeer het steeds aan elkaar te koppelen. Jouw stage-ervaringen zijn erg waardevol, maar nog erg beschrijvend. Welke theorieën zitten er achter deze les? Ik zie links met gamification? Welke elementen komen hier terug uit die theorie? Ik zie ook een link met ICT basisvaardigheid.
In jouw theoretische deel maak je een aantal interessante koppelingen tussen storytelling, engagement circle en VR. Interessant, ik ben benieuwd hoe jij dat voor je ziet? Hoe zou je dat willen gaan inzetten? Net als in het filmpje? Je zou daar naar kunnen verwijzen. Nu staat dat filmpje er een beetje los bij.
De informatieve powtoon is een echte verrijking. Super interessant!
Je doet hele mooie dingen, maar probeer steeds de diepte op te zoeken. Wat is mijn mening/visie over VR? Welke theorieën zitten achter mijn stageervaringen? Waar zie je een koppeling?
Een blog die dat heel goed deed, was het tweeluik over gamification!
Veel succes!
Groeten,
Kenneth
ps. Ik zie nog geen toolbeschrijvingen staan... Ik neem aan dat die nog komen.
Beste Annelijn,
Het is leuk om te lezen dat je Virtual Reality koppelt aan verhalend ontwerpen. Ook is het interessant dat je een link maakt naar ‘the engagement circle’. Zelf heb ik hier natuurlijk ook uitleg over gehad, maar misschien is het slim om een hyperlink te maken naar de uitleg van deze cirkel. Zo kunnen andere mensen hier ook beter het verband in vinden. Het is namelijk wel erg goed bedacht om dit te koppelen. Goed!
Ik denk dat je toekomst bedoeld, in plaats van toekost. Zo zie ik nog een aantal fouten in de spelling en de zinsopbouw. Let hier even op.
Je hebt een erg leuk en pakkend filmpje toegevoegd. En ik vind het ook erg leuk dat je een filmpje hebt gemaakt.
Goed bezig Annelijn!
Stage.
Wat leuk dat je iedereen op de hoogte houd van je stage ervaringen. Je legt een link naar de tools en de tool website. Dit is erg fijn. Ik kijk dan ook erg uit naar je toolbeschrijvingen.
Het is fijn dat je hebt uitgelegd wat je hebt gedaan en dat je zo positief schrijft. Dit maakt mensen namelijk nieuwsgierig naar de tool.
Groetjes,
Femmie