Begrijp je uitdaging
Wat weet je al?
Ik weet dat de leerkrachten van de bovenbouwgroepen graag de mogelijke verschillende tools in beeld willen hebben. Er is een ICT- coördinator die een onderwijsontwerp heeft voor programmeren en de IB'er is ook welwillend om mee te denken. Alle leerlingen in de bovenbouw hebben een Chromebook die ze dagelijks gebruiken tijdens de methode lessen en 4x wijzer.
Waar wil je meer over te weten komen?
Ik zou graag nog meer te weten willen komen over de verschillende tools die er bestaan voor het onderwijs. Ik wil graag weten of er misschien al iets ontstaat online waar dit al in verzameld is. Ik wil weten voor welk doel ze tools willen gebruiken.
Bouw een team
Wie ga je allemaal betrekken bij je ontwerp?
Ik zou graag de bovenbouwleerkrachten, de ICT-coördinator en de IB'er hierbij willen betrekken.
Welke externe experts kun je nog betrekken?
Ik zou hierbij sites kunnen betrekken en zo dus ook de site bouwers.
Wie zijn de gebruikers van je ontwerp
Ik hoop dat de leerkrachten van de bovenbouw gebruik gaan maken van dit onderwijsontwerp.
Wat zijn inspiratiebronnen voor je ontwerp?
De leerlingen met hun enthousiasme en ideeën
De terugkoppeling van de leerkrachten
De leerkrachten van de pabo
Medestudenten
websites
Google afbeeldingen met tools
Daarnaast heb ik gekeken naar instrumenten als het Evaluatiematchboard van SLO om mijn ontwerpproces te monitoren en vanuit een onderzoekende houding te werken.
Waarom ICT in het onderwijs?
De PO-Raad ziet dat innovatie en ICT kansrijke thema's zijn voor het primair onderwijs en om het onderwijs te blijven verbeteren. Kinderen moeten kunnen leren op hun eigen niveau zodat ze hun eigen talenten kunnen ontplooien, leraren volgen hun voortgang gemakkelijk, en er wordt meer rendement uit lesuren gehaald. En daarom vind de PO- Raad het erg belangrijk dat er binnen het onderwijs aandacht wordt besteed aan deze onderwerpen. De nieuwe technologie helpt zowel de schoolbesturen als hun leerkrachten om de administratieve lasten te verlagen. Innovatie en ICT zijn dan ook belangrijke pijlers in de beleidsagenda ‘Om de leerling’ van de PO-Raad.
Hiernaast is een filmpje te zien over het doorbraak project. Het Doorbraakproject Onderwijs & ICT is een gezamenlijk initiatief van de PO-Raad, VO-raad en de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken om ICT steeds meer te betrekken binnen het onderwijs. Kennisnet is de penvoerder van het Doorbraakproject.
Het Doorbraakproject heeft tot doel om belemmeringen weg te nemen, zodat ICT nog slimmer, efficiënter en op grotere schaal inzetbaar wordt. Belemmeringen die er namelijk kunnen ontstaan binnen de school is dat er te weinig kennis is . Daar ga ik tijdens dit onderzoek nog verder op in.
(PO-Raad, VO-raad en de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken, 2015)
Nu in 2017
In 2017 zie je wel steeds meer de opkomst van ICT, maar nog niet zo sterk als verwacht. Leerkrachten moeten nog vaardiger worden met ICT en er moeten nog duidelijke afspraken gemaakt worden door de scholen. Je ziet wel dat er steeds meer aandacht en bewustwording komt bij de scholen over het feit dat ICT geïntegreerd moet worden in het onderwijs. Zo worden er steeds meer (digitale) tools ontwikkeld om ICT steeds meer te verwerken in het onderwijs.
Onder link vind je de ontwikkeling van de tablet en de stand van zaken tot nu (2017). Op deze site wordt een duidelijke weergaven van die ontwikkeling. Hier is te zien dat het onderwijs een ICT impuls nodig heeft. De website vind je onder deze link.
Bibliografie
PO-Raad, VO-raad en de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken. (2015). Doorbraakproject onderwijs en ICT. Opgehaald van Doorbraakproject onderwijs en ICT : https://www.doorbraakonderwijsenict.nl/
Reactie plaatsen
Reacties