Week 10.

Het eind komt in zicht en dat betekend dat de laatste puntjes op de i gezet gaan worden.  Ik heb bijna alles af en ga alleen nog alles nalezen en bijwerken waar kan. Het was een minor die snel voorbij is gevlogen en waar veel informatie in ons is gestopt. We hebben vooral met en van elkaar geleerd. We hebben veel verschillende onderwerpen besproken tijdens de lessen, hebben in ons groepje samen overleg gevoerd. Benieuwd naar wat ik allemaal heb gedaan, lees dan vooral ook terug in mijn andere blogs. 

Voor de start van de minor heb ik een minor in het buitenland gedaan. Tijdens deze periode hebben we een terugkomdag gehad die ik bijwoonde via skype. Ik kwam er eigenlijk meteen achter wat een groot deel van ons leven gemakkelijker wordt gemaakt door ICT. Je kunt zelf aan de andere kant van de wereld zitten en nog contact hebben met mensen uit Nederland. Tijdens deze terugkomdag hebben we het gehad over de andere minors en wat ze inhielden. Ik heb samen met iemand anders in het buitenland een filmpje gemaakt over onze minor. Dit was een volgende realisatie rondom ICT, want beide zaten we in een ander land en via Skype of Whatsapp video bellen konden we toch contact hebben met elkaar. ICT zorgde er in ons geval voor een handige communicatie met elkaar. Ook kreeg ik tijdens deze terugkomdag de eerste kennismaking met de minor KLM. We kregen te horen dat je een blog bij moest houden, een onderwijsontwerp moest maken en dat je tools moest testen. 

Wat ik had verwacht van deze minor is dat we veel tools op de pabo zouden zien en ervaren en dat we die dan daarna zouden kunnen gaan test in de stageschool. Daarnaast dacht ik dat we iedere week meer te weten zouden komen over het onderwijsontwerp en hoe je dat moest gaan doen. Al heel snel kwam ik erachter dat we wel wat tools zouden zien, maar dat het meer theorie zou zijn. We hebben het gehad over verschillende onderwerpen en die kon je dan vervolgens verwerken in je wekelijkse blog. Ik ging daarom vaak diezelfde dag nog de blog schrijven, want dan zat de informatie nog vers in je geheugen. Ik typte vaak tijdens de les al mee zodat ik het daarna alleen nog maar verder uit hoefde te werken met eigen ervaringen en bronnen. 

Wekelijks heb ik ook een aantal tools uitgetest met een groepje leerlingen of een enkele keer met de hele klas. Ik ben zelf het internet ingedoken opzoek naar tools die pasten bij mij en de klas. Ik merkte dat de leerlingen erg enthousiast werden van de tools. Ze wilden vaak deze tools ook nog een keer in de klas spelen. Een keer vroeg zelfs een leerling om de site zodat hij het thuis nog eens kon spelen. Ik merkte vooral een grote betrokkenheid ontstaan als er een tool werd ingezet. Wil je alles weten over mijn tools ga dan naar het kopje tools boven aan de pagina. 

 

Ook ben ik in gesprek gegaan met de bovenbouw leerkrachten voor het onderwijsontwerp. Ze gaven aan dat ze kahoot regelmatig gebruikten, maar dat ze graag meer dingen willen zien en gebruiken. Ik ben meteen in het internet gedoken naar een site of plaatje die dit misschien overzichtelijk kon aanbieden. Op de pabo hadden ze me namelijk verteld ga eerst eens kijken voor dat je onnodig werk gaat doen. Anders was ik namelijk zelf een pagina gaan maken met daarbij de handleidingen. Wil je weten hoe het is gegaan et mijn onderwijsontwerp ga dan naar onderwijsontwerp boven aan de pagina.

 

Al met al een leerzame tijd waarbij ik veel heb geleerd over ICTen wat het toevoegt in het onderwijs. Ik weet ook dat het onderwijs nog achterloopt op het inzetten van ICT, maar dat het zich wel aan het ontwikkelen is. Ik ben hierdoor vaardiger geworden in het inzetten van ICT. Door dit te hebben gedaan heb ik meer vertrouwen over het inzetten van ICT in de lessen. Ik neem dit allemaal mee naar volgend jaar.