Bomberbot

Kinderen krijgen steeds meer te maken met technologie om hen heen. Vaak weten ze er alleen niet zo veel van en daarom hebben Kennisnet en SLO voor de 21st century skills een cyclus ontworpen. Een daarvan in Computational thinking. Iets wat kinderen leren met computational thingking is programmeren.  Kennis van programmeren draagt bij aan het begrip van de (digitale) wereld om ons heen. De denkwijze achter programmeren, computational thinking, is de vaardigheid die leerlingen met Bomberbot leren. Met Bomberbot werken de leerlingen ook aan andere 21st century skills zoals creatief denken, problemen oplossen en samenwerken.

Bomberbot is een lesmethode die volledig is uitgewerkt om de bovenbouw leerlingen te leren programmeren.  Voor het geven van Bomberbotlessen is geen ICT of programmeer kennis nodig. De lessenplannen en begeleiding van het Bomberbotteam per telefoon, mail en chat zorgen ervoor dat je als leerkracht leerlingen de basisprincipes van het programmeren kunnen leren. De lesmethode wordt aangeboden met powerpoint, handleiding en extra bijlagen indien nodig. Hierbij kun je denken aan een brief voor ouders.

Mijn ervaringen

In de eerste week op de pabo zijn we bezig geweest met bomberbot. Bomberbot is een programmeerprogramma waarbij je een robot opdrachten laat doen in volgorde. Zo moet je tellen hoeveel stappen hij moet lopen en welke handelingen hij moet doen. Je leert dus door een spel in stapjes te denken. Ik merkte dat ik er zelf heel fanatiek in werd, want je wil graag zo veel mogelijk sterren en punten halen, maar omdat te doen moet je het snel en goed doen. Wij als klas waren er heel enthousiast over dus ik was heel benieuwd hoe dit in de klas zou zijn. 

Ik had vooraf voor iedereen een account aangemaakt zodat ze snel aan de slag zouden kunnen. Ik ben toe begonnen in de kring en hebben les een gedaan van de site. Hierbij ging het over wat programmeren was en waar je het allemaal zag gebeuren. Erg mooi om te zien hoeveel de leerlingen hier eigenlijk al vanaf weten. Daarna mochten ze naar hun zeggen eindelijk aan de slag met een spel. Iets wat ze zo graag wilden. Dus na een goede uitleg mochten ze aan de slag. En ik moet zeggen wat gingen ze enthousiast aan de slag. Op de gezichten was af te lezen hoe erg ze in het spel zaten. Ze kwam er soms niet uit en dan mochten ze hulp vragen aan een medeleerling, maar die mocht het antwoord dat niet vertellen. Ze wilden zo graag door spelen dat je we de maximale tijd hebben benut. Tijdens het na bespreken gaven ze als tips dat ze het leuk vonden dat ze een spel mochten spelen, dat het uitdagend was en dat ze dit vooral vaker wilden spelen. 

TPACK

Om te beredeneren welke stappen van TPACK in te zetten tijdens deze les heb ik gebruik gemaakt van het TPACK-spel dat beschreven staan in week 8

Bij deze les pasten de hiernaast benoemde onderdelen.

Bomberbot is een programmeerspel waarbij de kinderen onderzoekend en probleemoplossend leren. Er staan vooral de 21 eeuwse vaardigheden centraal. In dit onderdeel is dat computational thinking en dus programmeren. 

Voor- en nadelen 

Voordelen 

- Snel en gemakkelijk aan te maken voor een klas ook kun je voor meerdere klassen een account maken
- Je kunt zelf een gebruikersnaam en wachtwoord maken of het de leerlingne zelf laten doen

- Er zit een korte en duidelijke uitleg bij de opdrachten

- Leerlingen kunnen om extra tips vragen in het programma
- Het niveau loopt op

- Het wordt automatisch opgeslagen, zowel bij de leerlingen als bij de leerkracht.

- Je kunt de voortgang van leerlingen bijhouden via je eigen computeren  

- Er zijn ook bonuslevels beschikbaar waar kinderen mee aan de slag kunnen als zij klaar zijn. Daarnaast kunnen ze hun eigen level maken.

- Er is veel bijbehorend materiaal beschikbaar zoals PowerPoint-presentaties en bijbehorende documenten voor ouders
- Je kunt 30 dagen gebruik maken van een proefaccount
- De website is handig opgezet. 

Nadelen

- Je kunt gratis een maand proberen, maar daarna kost het geld.

- Af en toe liep het vast waardoor ze de pagina moesten verversen terwijl ze net fanatiek bezig waren.