Onder gamification of gamificatie verstaat men het gebruik van speltypische technieken en elementen in een omgeving zonder spelcontext. Gamification wordt vooral gebruikt om mensen te motiveren die eentonige, te makkelijke of vervelende taken moeten uitvoeren. Verder is gamification ook op andere gebieden van toepassing, zoals in de marketing.

(Ticheloven, 2015) 


Stoeldammen, weerwolven en keep talking and nobody explodes Wat heeft dat nou met elkaar te maken?!

Dat vroeg ik me in eerste instantie ook af, maar nu zie ik wel de overlap tussen deze onderwerpen. Tijdens de lessen op de pabo hier in Eindhoven hebben we een hele dag besteed aan gamification. De laatste jaren is ‘gamification’ een term die vaak naar voren komt in de onderwijswereld. Het aantal voorbeelden die daarbij naar voren komen zijn zeer diverse: van tools als Kahoot! en ClassDojo tot het geven van quests aan leerlingen tot het spelen van bestaande games als SimCity en daaraan onderwijsdoelen verbinden. Maar .. is dat dan allemaal gamification?

Wat verstaan we onder gamification?

Onder gamification of gamificatie verstaat men het gebruik van speltypische technieken en elementen in een omgeving zonder spelcontext. Gamification wordt vooral gebruikt om mensen te motiveren die eentonige, te makkelijke of vervelende taken moeten uitvoeren. Verder is gamification ook op andere gebieden van toepassing, zoals in de marketing.(Ticheloven, 2015)  

Op de pabo?

Tijdens onze lessen op de pabo hebben we van alles gehoord over gamification, maar hebben we vooral ook ervaren. Zo hebben we het spel stoel dammen gespeeld. Het ging er hierbij om dat je leert samenwerken en tactisch te laten denken. Hun achter liggende gedachte was om door het gebruik van spellen mensen doelgericht kennis en vaardigheden aan te leren. (Cunningham & Zicherman, 2011) Ze gaven aan dat je problemen moet aanleveren aan leerlingen in plaats van oplossingen. 

Ook hebben zijn we vorig jaar met de klas naar ... geweest en hebben we daar hun ontwikkelingen op het gebied van training mogen zien en ervaren. Zij hebben simulatoren waarmee ze hun militairen zo goed mogelijk opleiden voor de "buitenwereld". Ook wij hebben dit zelf mogen doen en we merkte hoe moeilijk het was om zelf te doen maar dat je er vooral erg veel van leert. 

Mechanics van games

Om van een systeem een spel maken kun je verschillende mechanics inzetten , zoals beloningen, een puntensysteem, levels en ranglijsten. Deze elementen kunnen worden geïntegreerd in een andere context om die omgeving aantrekkelijker te maken. Een model dat dan gebruikt wordt om de elementen op een juiste manier toe te passen is de ‘gamification loop’ (Liu, Alexandrova, Nakajima, 2011) Als deze elementen ingezet worden spreekt het voor leerlingen nog meer. 

Wat ga wil ik hier mee gaan doen?

Volgende week wil ik een spel gaan uittesten en zo gaan kijken naar de beleving van de kinderen tijdens dit spel. Ik hoop ze te enthousiasmeren, maar vooral te prikkelen en onbewust wat te leren. En wie weet dat wel niet van zijn of haar jeugd, spelletjes waren altijd leuk om te spelen onder schooltijd. 

Bronnen 

Reactie plaatsen

Reacties

Marleen
8 jaar geleden

Hoi Annelijn,

Je beschrijft duidelijk wat je hebt gedaan op het gebied van Gamification. Je zegt dat je ergens bij geweest. Mag het niet op de blog vanwege de ....? Ik ben benieuwd welk spel je hebt uitgetest en wat je daarmee hebt gedaan. Goed dat je de theorie verwerkt.

Groetjes Marleen