Geoguessr
Geoguessr is een tool via internet waarbij de wereldoriëntatie wordt ontwikkeld en bevorderd. Geoguessr is een online spel waar gebruik wordt gemaakt van Google maps, Google Street View en Panoramio. In het spel wordt je ergens in de wereld geplaatst. Het doel is om de locatie op de wereld te bepalen. Aan de hand van klikken, kun je rondlopen in de locatie om de plaats te bepalen in de wereld. Vervolgens moet je de goede locatie aanklikken in de landkaart. Hoe dichter je bij de locatie hebt geklikt, hoe meer punten je verdient. Via Geosettr kun je zelf je plekken in de wereld aangeven waardoor je het aan het niveau van de kinderen kunt aanpassen. Bij de kleuters kun je de omgeving om ze heen doen, maar bij de wereld kun je bijvoorbeeld de hoofdsteden van Europa doen.
Mijn ervaring
Tijdens mijn activiteit die ik samen met de tool padlet heb uitgevoerd kwam ik tot een positieve ervaring met geoguessr. Ik heb ervoor gekozen om met 6 leerlingen in 2 teams een challenge te doen over bekende plekken in de wereld. Ik heb hiervoor gekozen, omdat je vaak dan in de omgeving bordjes of ander dingen te zien zijn waardoor ze kunnen afleiden waar ze zijn. Door goed rond te kijken komen ze vaak meer te weten dan snel wat in te vullen. Hierdoor wil ik ze leren om eerst goed te kijken voor je antwoord geeft. Het doel van de les was de leerlingen leren aan de hand van een spelvorm bekende plekken in de wereld kennen.
Voor- en nadelen
voordelen
- Het is online en je hoeft niet in te loggen
- Er zit een wedstrijd instrument in
- Is een spel die je individueel en in teamverband kunt spelen
- Sluit aan bij de aardrijkskunde van jouw klas
Nadelen
- De leerlingen moeten de link letterlijk over typen
- Voor sommige delen moet je betalen
TPACK
Om te beredeneren welke stappen van TPACK in te zetten tijdens deze les heb ik gebruik gemaakt van het TPACK-spel dat beschreven staan in week 8
Bij deze les pasten de hiernaast benoemde onderdelen.
Voor geoguessr moet je de geoguessr site gebruiken. Leerlingen oefenen aardrijkskunde en gaan met elkaar in discussie over de plek waar ze zich bevinden in de wereld. Ze leren hierdoor samen te werken en nemen een onderzoekende houding aan.
