TPACK model

Tijdens een van de eerste lessen op de pabo hebben we het gehad over het TPACK model. Het TPACK model is ontwikkeld door Matthew Koehler en Punya Mishra (2006) en beschrijft de kennis die een leraar nodig heeft om ICT te integreren in zijn of haar onderwijs. Bij het geven van een les gaat het erom dat een leraar weet wat er moet worden geleerd (vakinhoud) en hoe dit moet worden aangeboden(vakdidactiek). Om ict op een zinvolle manier te gebruiken in het onderwijs, moet een leraar weten hoe de vakinhoud inzichtelijk en begrijpelijk gemaakt kan worden met behulp van ict en welke didactiek het leren van bepaalde onderwerpen met behulp van ict versterkt.

Het blijkt nog steeds lastig TPACK te integreren in de praktijk. De belangrijkste reden zijn nog steeds dat er angst is, het gebrek aan ervaring/ kennis, bij de docent. Toch zijn er inmiddels mooie ervaringen opgedaan. Zo kan er door het aanpassen van de didactiek (nl. uitgaan van digitale bronnen) de student zelf op zoek gaan naar bijvoorbeeld gebeurtenissen uit het verleden. Voorheen zocht de docent geschiedenis zijn eigen bronnen bij elkaar om een les te verzorgen en tegenwoordig proberen op een steeds originelere en digitalere manier diezelfde theorie te verwerken.

Om TPACK meer toe te kunnen passen in het onderwijs zal er ondersteuning, samenwerking, stimulans van ‘good practices’ én lef bij nodig zijn bij de docenten!

 

Het TPACK model bestaat uit 3 rondjes die overlap hebben. De drie grote rondjes bestaan uit: didactiek, ICT en Vakinhoud. In het filmpje hieronder wordt het TPACK model uitgelegd. 

Voor het geven van een les moet een leerkracht aan de hand van dit model de les voorbereiden. Om hiermee te oefenen hebben ze een spel ontworpen. In de link hieronder is het spel te vinden met een korte uit leg.

Het stappenplan 

  • Stap 1: Formuleren van de onderwijssituatie (CK)
  • Stap 2: Oriënteren op het thema van de les (PK) en de tools (TK)
  • Stap 3: Kiezen van een tool
  • Stap 4: Herontwerp van de onderwijssituatie (TPACK)
  • Stap 5: Implementeren in het leerproces
  • Stap 6: Evalueren

Voor de natuurkunde kun je de leerlingen in groepjes van drie een drietal verschillende boombladeren geven. De leerlingen werken eerst individueel. Ze krijgen telkens één minuut om het blaadje te omschrijven in hun schrift. Ze schrijven hierbij alles op wat ze weten over de blaadjes. Daarna draaien ze het boomblad door naar links. Om ervoor te zorgen dat de leerlingen gelijktijdig werken en telkens precies één minuut hebben, zet je op het digibord een timer aan die aftelt van zestig naar nul seconden. Dit stimuleert de leerlingen om door te werken. 

Bibliografie

Koehler, M. J., & Mishra, P. (2009). What is technological pedagogical content knowledge? Contemporary Issues in Technology and Teacher Education, 9(1), 60-70.

TPACK(2014). Over TPACK. Geraadpleegd op 21 juni 2017, van http://www.tpack.nl/over-tpack.html 

Zuiderman, D. (2014). TPACK Xplained. Geraadpleegd op 21 juni 2017, van https://www.youtube.com/watch?v=Brz0WXJxUyw

Reactie plaatsen

Reacties

Cindy
8 jaar geleden

Hoi Annelijn,

Het filmpje geeft heel duidelijk aan wat het TPACK model is. Ik begrijp meteen hoe ik het TPACK model in kan zetten. Ik mis nog wel jouw eigen ervaring met betrekking tot het TPACK model? Heb je er zelf al mee gewerkt en hoe zou jij het in kunnen zetten tijdens jouw stage?

Erg goed dat je een handvat geeft voor andere leerkrachten om het TPACK model toe te passen. Heb jij ook gebruik gemaakt van dit spel?

Tip: Probeer de tekst in eigen woorden te zetten.

Groetjes Cindy