Juf, waar moet ik alles inleveren?
In het onderwijs wordt ook steeds meer gewerkt met een digitale leeromgeving. Een elektronische leeromgeving (elo, ook vaak digitale of virtuele leeromgeving genoemd) is een digitale omgeving. In deze omgeving kunnen zowel docent als leerling met elkaar werken en communiceren in het kader van het leerproces.

Een elo is het geheel van technologische voorzieningen (computer hardware en software, infrastructuur en netwerken van telecommunicatie) die via de digitale weg het leerproces, de communicatie ten behoeve van het leren en de organisatie van het leren ondersteunen (Droste, 2000).
In een digitale leeromgeving kunnen dus leerlingen en leerlingen dingen lezen, verwerken of ordenen. Om aan de behoefte van beide partijen te voldoen zijn er verschillende websites die kunnen dienen als elo. Afhankelijk van welk doel de elo heeft kies je een van de online platformen. De doelen die een elo kan hebben :
- Begeleiding
- Communicatie
- Instructie
- Roostering
- Toetsing
- Presentatie
- Samenwerking (synchroon en asynchroon)
Via een elo kan de leerkracht het lesmateriaal vast digitaal aanbieden waardoor er blended learning ontstaat ( dit onderwerp komt hieronder nog aan bod). Het gebruik van een elo kan zorgen voor gedifferentieerd leren. Je kunt namelijk voor iedere leerling een aparte opdracht online plaatsen waardoor de leerling op zijn of haar niveau kan leren. Ook kun je ervoor kiezen om ouders zo te betrekken bij het onderwijs.
Mijn ervaringen
Tot nu toe heb ik al een aantal elo's gezien in zowel mijn eigen studie als op de scholen waar ik stage heb gelopen. Hieronder zal ik er een aantal benoemen.

Op de middelbare school kreeg ik voor het eerst te maken met een elo. In mijn geval was dat magister. Via magister kon je het rooster,je absentie, het huiswerk en je puntenlijst zien. Ook konden de leerkrachten je een persoonlijk berichtje sturen. In dit geval had de school ervoor gekozen om een elo in te zetten die diende als communicatiemiddel, voor de roostering en voor de begeleiding. Ik vond het vooral erg fijn dat van deze elo ook een app was. Hierdoor kon ik via mijn telefoon alle informatie vinden die ik op dat moment nodig had. Ook de ouders kregen hiervoor een inlogcode waardoor ook zij in de gegevens konden kijken.

Klasbord wordt tegenwoordig ook door meer en meer scholen ingezet als communicatie middel tussen thuis en school. De leerkracht kan er foto's, filmpjes of opdrachten in plaatsen. Leerlingen kunnen zo thuis alleen of met hun ouders dit bekijken en hierop reageren. Ik heb vooral ervaren dat ouders het ook erg leuk vinden om een kijkje te krijgen in de klas van hun kind. Ook kunnen leerlingen hier opdrachten op plaatsen voor de leerlingen. Deze moeten ze dan thuis maken. Het zorgt er voor dat leerlingen altijd thuis terug kunnen kijken wat ze moeten doen en doordat ouders mee kunnen kijken kunnen zij dit proces ook volgen. Op deze elo kunnen zowel leerkrachten, leerlingen als ouders plaatsen.

Natschool is een pladform online waarin je je documenten kan verzamelen en ordenen. Voor mij als student is het een platform waar je zelf moet zorgen voor de ordening. Je kunt zelf mapjes maken, documenten uploaden en bewerken. Je hebt een werkruimte die alleen jij kunt zien en een overzicht waar ook mensen in kunnen die je daarvoor accepteert. Binnen de opleiding wordt het ook gebruikt om dossiers op te maken en genereren voor desbetreffende personen. Door Natschool kwam ik erachter dat het fijn is om dingen online te hebben staan, want daardoor kun je eraan werken waar je ook bent en op welk je device je ook bezig bent.

Tijdens onze OGP in het derde jaar van de elo Edmodo gebruik gemaakt. Tijdens deze OGP wilden ze ons kennis laten maken met en het ervaren van gamification. Ze hadden Edmodo gebruikt als inlever plaats van de opdrachten, het toekennen van punten, het overzichtelijk maken van de opdrachten, het zichtbaar maken van het tijdspad. Voor ons als studenten was het heel overzichtelijk en duidelijk.
Daarnaast heb ik deze elo ook ervaren tijdens mijn buitenlandse stage. Hier werd hij vooral gebruikt als communicatiemiddel met thuis. De leerkrachten plaatsten bijvoorbeeld foto's waar de ouders en leerlingen dan op konden reageren. Ook werden berichten hierop geplaatst die voor alle partijen belangrijk waren.
Is Elo een vorm van blended learning of flipped the classroom?
In het stukje hebben we het gehad over wat een elo is en wat mijn ervaringen hiermee zijn. Zoals de titel al beschrijft kan een elo dienen als blended learning en als flipped de classroom. Maar wat zijn blended learing en flipped the classroom? (Pappas 2016)
Blended learing
- Online en face-to-face instructies. Deze worden beide naast elkaar ingezet, dit om te zorgen voor een effectieve leeractiviteit.
- De online materialen nemen niet de plaats in van face-to-face instructie. Daarintegen versterken deze twee componenten elkaar
- Ze wisselen ("blend") elkaar af om te zorgen voor een rijke online leeromgeving voor de student.
Flipped the classroom
- Worden meer afzonderlijk aangeboden. Dus het online materiaal en de face-to face elementen van leren.
- De leerlingen wordt gevraagd om iets te kijken of iets te doen voor ze de klas in komen.
- Dus hetgeen wat in de klas wordt aangeboden is een vervolg op de informatie die ze thuis al hebben verworven.
- De leerlingen hebben thuis al voorkennis opgedaan over een onderwerp waar ze in de klas op voort gaan.
Voor iedereen is er wel een variant die past bij hem of haar. Voor de leerkracht is het goed om een afweging te maken aan de hand van wat hij of zij handig vindt en wat het best past bij de klas.
Elo zal dus vooral dienen voor blended learning, maar kan ook ingezet worden voor flippend the classroom.
Ik zou het graag meer ervaring opdoen met flipped the classroom. Hier heb ik nog niet zo veel ervaring mee.
Bibliografie
- Droste, Joke (2000). Advies keuze Teleleerplatform 2000. Utrecht: Stichting Surf.
-
Pappas, C. (2016, Februari 25). Blended Learning vs Flipped Learning: Can You Tell The Difference? Opgehaald van eLearningindustry: https://elearningindustry.com/blended-learning-vs-flipped-learning-can-tell-difference
Reactie plaatsen
Reacties
Beste Annelijn,
Wat goed dat je al een stukje verder bent gaan kijken. Dat je al nagedacht hebt over het inleveren van producten. En dat je je verdiept hebt in de doelen van ELO (waar wij op school ook mee werken). En wat goed dat je terug hebt gekeken naar de ELO’s die jij zelf op school hebt moeten gebruiken voor je studie.
Ook is het goed om te lezen dat je de ELO’s koppelt aan blended learning. De filmpjes met uitleg die je erbij hebt geplaatst zijn erg duidelijk.
Goed bezig Annelijn!
Groetjes,
Femmie