De denkhoeden van Bono

De denkhoeken van Bono is in te zetten tijdens de ideation fase van het onderwijontwerp. Tijdens het convergeren tijdens de onderwijsontwerp worden ideeën uit het divergeren verrijkt. Tijdens het divergeren ga je brainstormen, dit kun je doen individueel of in groepsverband.
​Het bied je de mogelijkheid om effectiever na te denken en denkprocessen op een gedetailleerde en samenhangende manier te organiseren.
​Tijdens deze fase is het goed om vanuit alle hoeden te kijken. Iedere hoed staat namelijk voor een andere manier van beredeneren. 
​Je gaat hierdoor anders over een probleem denken.

​Rode hoed: wat zijn je gevoelens? wat zegt mijn intuitie? wat is mijn eerste reactie?

Witte hoed: Welke informatie is beschikbaar? Welke informatie hebben we nodig? Je wil informatie en gaat na welke informatie je al hebt.

Gele hoed: wat zijn de voordelen? Wat zijn de positieve punten? Heeft dit idee een concept dat aantrekkelijk is? Hoe kun je het laten slagen?

​Zwarte hoed: Wat zijn de mogelijke problemen? Wat is mogelijke risico's? Op welke punten moeten we letten?

Groene hoed: Welke creatieve ideeën hebben we? Hoe kunnen we ideeën veranderen / verbeteren? Wat zijn de alternatieven? Hoe kunnen we de zwarte hoed informatie ondervangen? 

Blauwe hoed: wat kun je zeggen over het proces? Welke uitkomst ( product) heb je geselecteerd?
 
De verschillende hoeden kun je ook heel goed verwerken binnen het onderwijs. Je stelt een probleem voor aan je leerlingen en je laat ze allemaal naar het probleem kijken via een ander hoed. Hierdoor krijg je dat de leerlingen op verschillende manieren naar een probleem gaan kijken. Door dit regelmatig te doen worden de leerlingen hier vaardiger in. Ze leren verschillend te denken en te onderbouwen.

 

Ik ben erg benieuwd naar welke hoed jij nu meestal op hebt en vul daarom onderin in welke hoed het best bij jou past. 

Welke hoed past het best bij jou?


De MediaDiamant

Kinderen krijgen al op steeds jongere leeftijd te maken met de media om hen heen. Zo weet een kind van 3 al sneller hoe een je IPad aanmoet dan een opa van 50. Ze komen dus al steeds sneller in aanmerking met die media, maar ook hier zit een keer zijde aan. Om kinderen goed te begeleiden in het gebruik van media is er de mediadiamant ontwikkeld. Door gebruik te maken van de MediaDiamant in combinatie met het competentieprofiel van mediawijsheid kunnen we als leerkrachten en ouders de kinderen bij de hand nemen met dit onderwerp. 

De Mediadiamant bestaat uit verschillende stukjes. De stukken staan voor het hebben van plezier, het kiezen van geschikte inhoud,het maken van goede afspraken over veiligheid en het bespreken van de risico's,  samen met media bezig zijn en het vinden van een goede balans. De Mediadiamant is een hulpmiddel om samen in gesprek te gaan met het kind over de verschillende kanten van mediaopvoeding. Dit kan je doen als ouder, maar ook als leerkracht in de klas.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.