Juf kunnen we dit ook met heel de klas een keer spelen?!

Wat vinden kinderen nou leuker dan een spel spelen onder schooltijd? Zo krijg ik ook regelmatig na het af hebben van het werk de vraag:' Juf mogen we dan nu een spelletje spelen'? Dit kon ik natuurlijk met beide handen aangrijpen en wat gaan uitproberen in de klas. Ik heb ervoor gekozen om een bestaand spel om te zetten naar de leer inhouden van de leerlingen en welk spel is daarvoor naar mijn mening een goede keuze : 30 seconds. Op deze link staat een korte uitleg over het verloop van het spel. Voor het begin van het spel heb ik zelf kaartjes gemaakt die aansluiten bij het niveau van de leerlingen uit groep 6/7. Hiervoor heb ik gekeken naar onderwerpen binnen hun niveau en heb daarna nog wat uitdagende woorden eraan toegevoegd. Deze heb ik daarna verwerkt in kaartjes in blauw en geel, want dat is nodig voor het spel. 

Toen was het moment daar: ik kon het spel gaan spelen met 4 leerlingen uit mijn klas. Ik heb ze teams laten maken waar zij achter stonden zonder dat ze wisten hoe het spel werkte en dit konden ze gelukkig erg vlot. Na het neerleggen van alle voorwerpen kwam het belangrijkste voor het spelen van het spel: het bespreken van de regels zodat ze voor iedereen duidelijk zijn. Na een korte uitleg konden ze al snel aan de slag. Ik merkte al snel dat ze heel fanatiek werden doordat ze eerst moesten dobbelen met de dobbelsteen en dan pas wisten hoeveel punten er vanaf zouden gaan na het raden. De teams bleven wonderbaarlijk dicht bij elkaar op het spelbord. Er werd goed omschreven en je merkte dat ze steeds makkelijkere manieren kregen om de woorden te omschrijven.  Tijdens de laatste ronden kwamen ze op hetzelfde vakje te staan een smeekte ze om nog een ronde te doen, omdat ze nu nog geen winnaar hadden. Ik kon het fanatisme in hun ogen zien. Na een winnaar te hebben was het toch weer tijd om naar de klas terug te gaan. Tijdens het opruimen vroeg een jongen nog of we dit binnenkort ook een keer met de klas mochten doen. Dit was wat ik wilde bereiken met het spelen van dit spel. Zonder dat ze het doorhadden hebben ze toch veel geleerd van het spel, zo hebben ze geleerd dingen te omschrijven, zijn ze erachter gekomen hoe groot hun woordenschat is en hebben ze leren samenwerken. Ik heb nu zelf ervaren wat het spelen van een spel doet met leren.

Het leuke aan dit spel is dat je het ook via je telefoon kan spelen. Dit is een app die zelf al kaartjes heeft en daarom heb ik ervoor gekozen om zelf kaartjes te maken op niveau.  


Wat is er op dit moment 'hot' in het ondewijs?

 Ook voor het onderwijs komen er steeds weer nieuwe snufjes op de markt. Zo was het toen wij jong waren echt heel erg nieuw als je een digibord in de klas hebt en tegenwoordig lijk dat de normaalste zaak van de wereld in Nederland. Dus zo gaat dus het onderwijs langzaam maar zeker een beetje mee met de trends. Zo zegt (Cop,2017) dat er er al flinke stappen zijn gezet gezet. Het gaat niet zozeer meer over de vraag of ICT het onderwijs gaat veranderen, maar meer over het hoe en met welke kwaliteit. Je merkt het om je heen er is steeds meer mogelijk met ICT, maar de school kan daarin nog veel meer. Al meer dan 5% van het lesmateriaal is digitaal en dit groeit exponentieel! Leerlingen en studenten van nu zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en daarom biedt digitalisering in het onderwijs meer aansluitingsmogelijkheden bij de belevingswereld van de leerlingen. (kortongroup,2016)

Om die trent in kaart te brengen heeft marktonderzoeksbureau Gartner Research de Hype Cycle helpt ontwikkeld om in kaart te brengen hoe een nieuwe technologie zich ontwikkelt. De Hype Cycle is onderverdeeld in 5 fases. In die 5 fases staan verschillende dingen die een hype zijn, een hype zijn geweest of dingen die in opkomst zijn. Hieronder zal ik de fases even kort uitleggen. 

Fase 1: Technology trigger

Een potentiële technologie doorbraak. Het wordt gepresenteerd aan het publiek, maar is vaak nog maar een prototype 

Fase 2: Peak of Inflated Expectations

In deze fase worden grote verwachtingen rondom het concept verwacht. Dit is het hoogtepunt van het product. Door een vroege publiciteit komt het product veel in de aandacht en kunnen er succesverhalen ontstaan.

Fase 3: Trough of Desillusionment
Dit is de fase waarin de hoge verwachtingen van de technologie tegen vallen en de teleurstelling in de technologie overheerst. Een soort van neerwaartse lijn in de hype cycle.

Fase 4: Slope of Enlightenment

Als fase drie voorbij is komt er langzaamaan weer positief nieuws over de technologie en hiermee groeit het begrip over het effectief inzetten van technologie. In deze fase komt er vaak een verbeterde  versie van de technologie, waardoor er positief tegenaan gekeken wordt door het publiek.

Fase 5: Plateau of Productivity
Als laatste fase gaan de organisaties de technologie inzetten. De opbrengsten die bekeken worden zijn bewezen in de praktijk.

 

 

Cop, J. en Rouschop, A. (2016) Leren in 2020.
Geraadpleegd op 09-06-2017,
van http://wij-leren.nl/ict-digitale-leermiddelen-onderwijs.php

 

Korton group. (2016). ICT in het onderwijs. Opgehaald van Korton: https://korton.nl/ict-in-het-onderwijs/?gclid=EAIaIQobChMI9s_EgfOw1AIVbwHTCh20_wisEAMYASAAEgLiB_D_BwE?agreed=true 

Wat ik in mijn stage zie

Bij mij op stage hebben alle klassen een digibord in de klas. Hier geven ze hun lessen op en kunnen dingen laten zien in de klas. Sinds dit jaar hebben ook alle leerlingen in de bovenbouw een Chromebook. Hierop staan de methodes die ze hebben en kunnen ze in een online pladform werken. Ik zie als voordeel van de chromebook dat de leerlingen allemaal hun eigen device hebben en daarom ook de verantwoordelijkheid krijgen over een voorwerp. Ook zie ik dat ze het erg fijn vinden werken op een Chromebook. Daarin tegen is het erg lastig als de wifi het niet goed doet of als de methode het niet doet. 

Reactie plaatsen

Reacties

Femmie van Ham
8 jaar geleden

Beste Annelijn,

Wat een heerlijk pakkende titel. Ik wordt al gelijk nieuwsgierig! Je ziet gelijk al een groot verschil met week 2. Je schrijft een stuk losser en het bericht is fijn om te lezen!
Het is fijn dat je een link maakt naar de uitleg van ’30 seconds’. In deze video wordt het spel in 3 minuten helemaal duidelijk.
Ook vind ik het erg leuk dat ik je stage ervaring kan lezen. Je komt erg positief over.
Ik ben wel erg benieuwd hoe je op onderwijsgebied tegen dit spel aankijkt. Welke onderwijsaspecten koppel jij aan dit spel?
Ga zo door!

Groetjes,
Femmie